english | deutsch

ÜDVÖZÖLJÜK A TOKAJBOR-BENE KFT. VIRTUÁLIS PINCÉSZETÉBEN!


A Tokajbor-Bene Pincészet Bodrogkeresztúron működő családi kézműves borászat, a világörökség részeként nyilvántartott világhíres Tokaj-hegyaljai borvidék szívében. Az örökség és a szakmai megalapozottság a néhai családfő, Bene Miklós érdeme, aki megálmodta és 1998-ban megalapította a pincészetet. Jelenleg lánya, Dr. Bene Zsuzsanna irányításával folyik a mindennapi munka.
Alapjaiban a tradícionális tokaji borkészítés szellemében készítik boraikat, igyekszünk azonban a fogyasztói ízlésvilág alakulását követni és Tokaj többféle arcát megmutatni, illetve borainkba megjeleníteni.
Borászatunk sajátjának mondhat székhelyéül a Máriássy-család tulajdonát képező főépületet, amely ma palackozó, raktár és irodaként funkcionál. Az épület alatt található az 1000hl befogadóképességű tölgyfahordós pince. Az 1 ha-os parkszerű udvarunkon található a szőlőfeldolgozónk korunk követelményeinek megfelelve kialakítva, valamint egy savállóacéltartályokkal berendezett borkezelő helyiség. Különlegességünk, hogy az udvaron található fenyőfákon baglyokat is láthatnak a kedves idelátogatók.
Filozófiánk, hogy megpróbálunk eleget tenni annak a kihívásnak, hogy a tokaji hírnevét tovább gazdagítsuk és kézműves boraink a hagyományok tiszteletén alapulva szívvel-lélekkel készüljenek, különleges minőséggel és zamatvilággal kerüljenek a fogyasztók asztalára.

Alapelveinket 10 pontban rögzítettük:
1. Középmagas művelés rövidcsapos metszéssel.
2. Négyévenkénti istállótrágyázás, a műtrágyák mellőzése.
3. Rügyválogatás, hónaljhajtások eltávolítása, levelezés, fürtválogatás alkalmazása.
4. Gondos válogatással és odafigyeléssel alapborok készítése
5. Aszúszemek gyűjtése saját termésből, valamint kontrollált termelőktől történő felvásárlás útján.
6. Aszúbor készítése kizárólag a jónak és a kitűnőnek tekintett évjáratokban, ennél gyengébb minőséget adó évjáratokban nem hozunk forgalomba aszúborokat.
7. Az aszúszemeket kizárólag kierjedt újborban áztatjuk és alkohol maceráló hatásával dolgozunk.
8. Több éves, akár 8 évet is meghaladó tölgyfahordós érlelés.
9. Kizárólag saját palackozás.
10. Késői szüretelésű, gyümölcsös, rövidebb ideig tartó fahordós érlelésű bor-különlegességek készítése a tokaji szőlőfajtákban rejlő lehetőségek próbálgatásának céljából.

Pincészet | Eredmények | A szőlő | A pince | | Boraink | Borvásárlás | Linkek
| Jótanácsok borivóknak
| Hegyalja és a tündérek
| Gyógyborok
| Üstökös aszú
| A Tokaji hegy
| Borkultúra Magyarországon
| Az aszú és készítése
| A tokaji bor technológiája
| "Hasonló" borok a világban
| Borászati kislexikon
| Egészség a tokaji borban
| Híres emberek a tokajiról
| A tokaji borvidék
| Bodrogkeresztúr története
| Helyi mesék és mondák
| Bodrogzug Tájvédelmi Körzet
| Szüreti népszokások
| Kádármesterség
| Ételek és a tokaji bor
| Receptajánló
| Fehérborok poharai
| A borkóstolás technikája
| Borainkról másképp
| Antibiotikum és a tokaji bor
| Gyümölcsborok
| Levendulabor és egyéb
gyógynövényből készített borok


                   
3916 Bodrogkeresztúr, Felső út 50. | Mobil: +36 30 903 8448 | E-mail: tokajbor@tokajbor-bene.hu