Csapó József: Új füves és virágos magyar kert, 1775, Kalocsai Érseki Könyvtár
„ A Bölcs Teremtő az ő véghetetlen Tökéletességeit az Emberekkel a Teremtett Dolgokban is ismertetni
kívánta, nemcsak azokban, melyekben Elevenség vagyon, hanem amelyek Elevenség nélkül valók, mineműek
a Füvek és Virágok. Ezek azok a csodálatos dolgok, melyek az egészséges testnek és léleknek táplálékai és
legfőként Istennek Jósága mutatkozik meg bennük…”
A Herbaborárium egy olyan különleges olvasmány, amely egyrészt visszakalauzol bennünket az időben a
gyógynövények felhasználásának kezdetéig, tudományos alapokra helyezve megismerkedhetünk a
gyógynövényismeret alapfogalmaival, másrészt betekintést nyújt a gyógy- és füvesborok izgalmas világába és
elvezeti az olvasót a Herbabor készítés rejtelmeibe. A könyv tündérmesékbe illő varázslatos és gyönyörű
fotókkal illusztrált, tükrözi azt a törekvést, hogy valami különlegeset vegyen a kezébe a kedves Olvasó.
Gyógynövények
A gyógynövényeket ősidők óta alkalmazza az emberiség különböző fájdalmak enyhítésére. Az első
emberszabásúak, akárcsak az állatok többsége, az ösztöneikre támaszkodva különböztették meg egymástól az
ehető és mérgező táplálékot. Idővel aztán nemzedékről nemzedékre adódott át az ismeret az egyes
növényekről és azoknak a szervezetre gyakorolt hatásáról.
A növényvilág valamennyi tagja tartalmaz olyan kémiai alkotóelemet, amely tápanyagként hasznosítható.
Egyesek ezen felül hordoznak olyan anyagokat is, melyek nem táplálékként töltik be a szerepüket, hanem
gyógyászati célra alkalmasak.
Gyógynövény fogalma
Gyógynövénynek nevezzük azokat a növényeket, amelyeket a hagyományok vagy az irodalmi adatok alapján
gyógyítás céljára felhasználtak vagy felhasználnak. Szűkebb értelemben olyan növény, amelynek kedvező
élettani hatása van és megszabott adagolást betartva nem ártalmas és szerepel a hivatalos
gyógyszerkönyvben.
VIII. Magyar Gyógyszerkönyv, 2006. júliusától van érvényben
137 gyógynövény szerepel
WHO: 20.000 gyógynövényt tart számon
ESCOP (European Scientific Cooperaitive on Phytotherapy) monográfiák: a gyógynövények gyógyhatásait
rögzítik, a gyógynövényekkel történő orvoslás szabályait tartalmazza.
Magyarországon kiemelkedő jelentőség: Szabó Gyuri bácsi, Bükkszentkereszt, a természetgyógyászat
területén kifejtett, egy életen át tartó kimagasló gyógyító tevékenység.
Füves- és gyógyborok
A szőlő és a bor a korábbi évszázadokban fontos alapanyag volt mind a népi, mind a magasabb szintű
gyógyításban.
A hagyomány szerint Aszklepiadész (Kr.e.128) híres ókori orvos fedezte fel a bor gyógyászati értékeit. Az
ókori gyógyászat nem tisztán rendelte el a bor fogyasztását, hanem mindenféle gyógyfüvekkel készült borok
alakjában.
A füves, illatosított borok már a középkorban nagy szerephez jutottak, mert vinum medicatumként,
gyógyszerek kísérőjeként használták az orvosdoktorok. A kellemes ízű, illatú italokkal a keserű gyógyporokat,
orvosságokat könnyebben lehetett beadatni. A reneszánsz nagy megújulásával, az ókori ismeretek
felfedezésével számos füves, illatosított, ízesített gyógybor terjedt el, részben ókori receptek az ókori szerzők
újrafelfedezése hatására.
A kolostori kertekben, kerengőkben mindig lehetett találni gyógynövényes virágágyásokat, beáztatták a
növényeket borba és étvágygerjesztő, gyomorerősítőként fogyasztották.
A leggyakrabban áztatott növények: benedekfű, borókabogyó, angelika gyökér, ánizs,bodza, parlagi rózsa,
fekete áfonya, csipkebogyó, citromfű, ezerjófű, kálmosgyökér, rozmaring.
A magyar népi gyógyászat is nagy becsben tartotta a bort, nemcsak tisztán, hanem gyógynövényekkel
keverve füvesborként, gyógyborként is. Több mint százféle füvesbor receptje található meg a korabeli
szakirodalomban, melyeket a legkülönbözőbb betegségekre javasolták a pácienseknek.
Magyarországon Mátyás király híres gyógyboros kódexlapjai, korvinái őrizték meg ezeknek a boroknak az
emlékét. A németek lakta területen örménygyökeres és gyömbéres bort fogyasztottak, amit Magyarországon
is „Luther Wein”-nak (Luther-bor) hívtak.
A tokaji bor, a tokaji eszencia még a Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelt, így ismerték el általános erősítő
hatását. A szőlőmag hidegen sajtolt olaja is sok értékes anyagot tartalmaz, melyek közül kiemelkedő a
többszörösen telítetlen zsírsav és E-vitamin mennyisége. A többszörösen telítetlen zsírsavak segítik az
immunrendszer működését, az idegrendszer és a retina építőanyagai. Csökkentik a koleszterinszintet, ezáltal
az érelmeszesedés, keringési zavarok kockázatát, erősítik a hajszálerek falait, mérsékelik a trombózisveszélyt.
Herba Borok
A Herbaborok készítésénél a gyógy- és füvesborokra
vonatkozó szabályokat tekintettük mérvadónak, azaz a
borban gyógynövények, füvek és virágok friss vagy
szárított formában kerülnek áztatásra. Törekedtünk,
hogy szigorúan a természet adta értékek kerüljenek
természetes úton felhasználásra.
Mindig kétféle gyógynövény párban történő áztatásával
készülnek. A gyógynövény páros egyik tagja illóolajban
gazdag, a párja pedig ízben domináns, flavonoid- vagy
keserűanyagot tartalmaz. Együtt szépen kiegészítik a
borok kedvező élettani hatását.
Herbabor választék:
Apróbojtorján-Citromfű
Áfonyalevél-Citromfű
Galagonya-Bodza
Gyömbér-Ezerjófű
Hibiszkuszvirág-Narancshéj
Levendula-Citromfű
Málnalevél-Citromfű
Apróbojtorján
Egyik legszebb gyógynövény, napos, száraz helyeken fordul elő, mezőkön, útszéleken.
Jellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van.
Fő hatóanyagai: cserzőanyagok, kovasavszármazékok, tanninok, katechinek, luteolin. A drogot a virágos-
leveles hajtása tartalmazza (Agrimoniae herba)
Gyógyhatásai: hasmenésre, krónikus májgyulladásra alkalmas antibakteriális hatása miatt; torok- és
mandulagyulladásra hasznos a flavonoid hatóanyaga miatt; legismertebb felhasználási területe a máj és epe
tevékenységének szabályozása
Áfonyalevél
Az áfonya gazdag A, D, C vitaminokban és vastartalma is jelentős.
Magas csersav- és foszfortartalma miatt kitűnő vértisztító.
Megelőzi a vérerek törékenységét, csökkenti a kalcium lerakódását az erekben.
Vércukorszint-csökkentő szerepe miatt a cukorbetegség elleni terápiák egyik fontos kiegészítője
Bodza
A fekete bodza magasra növő cserje vagy fácska.
Rengeteg legenda fűződik hozzá: boszorkányok jelképe, a házat védi a gonosz szellemektől, fájából készül a
varázsfuvola.
Virága flavonoidokat, illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz.
Náthatea, köhögés- és lázcsillapító hatás, vértisztító és emésztésjavító.
Citromfű
Fűszer- és gyógynövény, „örömmel tölti meg a szívet”.
Fő hatóanyaga az illóolaj, flavonoidok, rozmaringsav, triterpének.
Hosszú és egészséges élet kulcsa, nyugtató hatás, antiszeptikus, idegerősítő.
Galagonya
2-3 m magasra növő, szúrós ágú cserje, rendkívül hosszú életű.
Hatóanyaga: flavonoidok, triterpének, procianidinek.
A szív megmentője, vérnyomáscsökkentő, stresszoldó, javítja a vérkeringést.
Gyömbérgyökér
Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és
köhögéscsillapító hatás.
A gyömbér gazdag A, C, E, B-komplex vitaminforrás, ezen kívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot,
szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz.
Megelőzi a megfázást és az influenzát.
Hibiszkuszvirág
Flavonoid tartalmának köszönhetően szív- és érrendszeri megbetegedések ellen kedvező hatás.
Vérnyomás csökkentő. Allergiaellenes hatású, csökkenti a hisztamintermelés okozta migrénes fejfájást.
Vizelethajtó és antibakteriális hatása révén kedvező vese- és hólyaggyulladásnál.
Segíti a szervezet felfrissülést és megfiatalodását.
Levendula
Az antikvitás egyik legkedveltebb növénye: boldogság, béke jelképe, sírós gyerek bölcsőjébe tették.
Hatóanyagai az illóolajok, amelyek fő komponense a linalool, linalil-acetát, kumarint, tartalmaz.
Alvási zavarok, idegesség, ideges gyomor és bélpanaszok esetén ajánlott.
Málnalevél
Számos bajra hoz enyhülést, például bélgörcsökre, gyomorfekélyre, enyhíti a hányingert, segíti az emésztést.
Gyereknek adhatjuk hasfájásra.
Tonizáló hatása van a miometriumra (a méh simaizomzatára) így erősíti a tolófájásokat, megkönnyíti a
szülést. A fájdalmas menstruációt enyhíti. Immunrendszer erősítő és lázcsillapító tulajdonsága is van.
Narancshéj
A narancshéj legfontosabb alkotóeleme a heszperidin. A heszperidinnek jelentős szerepe van a magas
vérnyomás, a “rossz” koleszterin szint csökkentésében, valamint jelentős gyulladáscsökkentő.
A benne található C vitaminnak köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő. A következő esetek ellen is
jó: megfázás, influenza, fülgyulladás.
Magas C vitamin tartalma miatt a narancs és annak héja sok esetben csökkenti a rák és szívbetegségek
kialakulásának esélyét.